Opće je poznato da Podravci vole dobre okuse, a tome svjedoči i beskonačan trag u vremenu koje je ostavila i njihova želja da taj okus zarobe u staklenci, u čemu su i uspjeli uz tetu Vegetu. Kako su poznati i po gostoprimstvu i dijeljenju, tako su taj proizvod podijelili s bezbrojnim kućanstvima diljem regije. Zapravo, diljem svijeta!
Gastronomski dragulj Hrvatske uz okuse tete vegete
Na prostoru između rijeke Drave i pobrđa Bilogore, rasula se naša mala Podravina. Često zaboravljena, Podravina je dom revolucionarnoj kuhinji koja spaja okuse djetinjstva naše regije s modernim svijetom, a sve preko jedne tete, tete Vegete. Zlata Bartl, kemičarka koja je stvorila proizvod, omogućila je da naša mala Podravina postane svjetska – naša tradicija danas je mali dio stolova brojnih kućanstava diljem svijeta.
Na lokalnu kuhinju Podravine snažno su utjecale austrijska i mađarska tradicija, ali nećemo sada ulaziti previše u povijest. Sve što trebate znati je da su stolovi puni mesa, riječnih riba, pripremljenih pečenjem i prženjem, a veliki specijaliteti u domaćinstvima čini i suhomesnata hrana poput domaće šunke i, jedno jelo koje većinski razdvaja generacije, hladetina.
Podravina je dom mnogim starinskim jelima koja su popularna kroz cijelu Hrvatsku. Kako su na većini mjesta prije žitarice činile osnovu prehrane, tako su i upotpunjavale mnogo podravskih recepata i bile prilog već gore navedenim jelima. Velik dio podravske kuhinje prožet je kašama različitih žitarica, heljde, pšenice, raži i ječma. Uz npr. žgance ili kaše, poslužuju se i krumpir, tjestenine i razni umaci.
Podravina je područje bogato domaćinstvima koja imaju svoja domaća jela. Osim blagodati vrta, mnogo njih uzgaja neke domaće životinje, a sami rade sir i vrhnje, čak i mlijeko. Poljodjelstvo je jedna od glavnih gospodarskih grana u regiji što zapravo i odlikuje vrsnoću podravske kuhinje.
Domaće je domaće, kak bi se reklo!
Najčešća juha koju ćete u Podravini dobiti je – “jezikova”. Dobro, dobro, nije baš sve tako ozbiljno. U stvarnosti, na stolu vas najčešće dočekaju klasične kokošja ili goveđa juha, polako kuhane s domaćim povrćem i domaćim rezancima.
No, uz malo podravskog humora, juhe su tradicionalna jela koja odražavaju bogatu gastronomsku baštinu regije, ali i njen mentalitet.
Podravske juhe su jednostavne, hranjive i pripremaju se polako, što im onda daje bogat i topao okus. Većina jela zapravo je rezultat obiteljskih tradicija, ali i težačkog rada i oslanjanja se na domaće i poljoprivredu.
Štrukli, kotlovina ili fiš; kaj morate probati u Podravini?
Ako znate da se ne peca samo u moru, onda vas neće iznenaditi kad u podravskom domaćinstvu okusite ribu – nije laž niti obmana. To što jedete je riblji paprikaš, iliti, fiš. Jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela Podravine i kontinentalne Hrvatske. On se priprema u velikom kotlu na otvorenoj vatri, a time dobiva i bogatu dimljenu aromu.
Jedno tradicionalno jelo s modernim štihom je i kotlovina. Ne morate ju vezati samo uz Zagorje jer se jelo odlično uklapa u podravski krajolik. Temeljeno na mesu i povrću, ovo jelo se često priprema na otvorenim prostorima, na velikom metalnom tanjuru iznad vatre. Ono što ovo jelo čini posebnim, a zbog čega ga možemo vezati i uz Podravinu, je što svaki kuhar daje svoje jedinstveni utisak jelu.
Štrukli, pitate se: „Zakaj su tak popularni“? Štrukli su popularni na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske. Radi se o jednostavnom, ali zanimljivom okusu koje se sastoji od tanko razvijenog tijesta punjenog nadjevom po vašoj želji. Moja baka ih voli sa sirom i jabukama. Štrukli su u Podravini dio tradicije i obiteljskih okupljanja, zapravo – kao i sva druga hrana.
Ide li prijateljstvo kroz želudac?
Ne možemo garantirati za ostale dijelove Hrvatske, ali podravsko prijateljstvo ide kroz želudac. Jedna od najpoznatijih jela u svim domaćinstvima su “pajdaši” što znači prijatelji.
Svi dobri prijatelju si pašu k’o kruh, češnjak i špek! Odnosno, slanina. Možemo dodati ovdje i tvrdi sir, čašicu vina, a sve to je nastalo kao objed usred polja, odnosno gablec za vrijeme radnog dana na podravskim poljima.
Predstavljaju prijateljstvo, gostoljubivost i čvrste prijatelske veze koje Podravci njeguju jednako kao i bogatu gastronomsku baštinu.
Gde morate probati podravsku hranu?
Ako prolazite Podravinom, ono što nikako ne smijete zaobići je restoran Štagelj. Specifičnost ovog restorana je, moderno uređenje s objektom tradicionalnog izgleda, nadomak Bilogore, okruženo šumom i vinogradima, ali uz isključivo domaće namirnice.
Pomalo za sve, za ljubitelje mesa nudi se samo najkvalitetnije domaće meso pečeno na drvenom ugljenu, a za one malo više avanturistički raspoložene, tu je ragu od jelena s domaćim njokima od koprive. Pa to stvarno nema nigde.
Osim ako ste odlučili stati na samo pivsko osvježenje – preporučamo da stanete u pivnici Kraluš. Nalazi se u srcu grada Koprivnice. Kraluš je naziv za mjehuriće pjene koji ostaju u čaši nakon ispijenog piva, a to je još jedna vrsna stvar koja vas tamo čeka uz odličnu domaću podravsku hranu za omastit brk. No, mi ne osuđujemo, okej je i ako vam se samo pije dobro pivo!
Restoran Đurđevačka hiža u sklopu Hotela Picok osvojit će vas svojim ambijentom uređenim u tradicionalnom podravskom stilu s detaljima i predmetima koji evociraju duh nekadašnjih đurđevačkih i podravskih kuća.
Jelovnik restorana pažljivo je osmišljen da odražava povijest ondašnjih domaćica, kroz jela poput đurđevačkog odreska, purećih prsa na podravski, sa suvremenim kulinarskim tehnikama koji će s ovim naizgled običnim jelima, zbog svoje tehnike i tajni, zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Plus, hotel nudi dobar stari wellness centar za dodatni odmor nakon punog želuca.
Ne samo putovanje, već i iskustvo koje se pamti
Podravinu treba doživljavati kao cjelinu u kojoj se prirodna ljepota krajolika, bogata tradicija i autentična gastronomija isprepliću u nezaboravan doživljaj.
Kroz okuse domaćih jela, pripremljenih od svježih, lokalnih namirnica, osjetit ćete duh ovog kraja i njegovu povijest utkanu u svaki zalogaj.
No, prava čar Podravine krije se i u druženju gdje zajednički stol, dobro društvo i razgovori uz čašu domaćeg vina ili piva stvaraju toplinu i povezanost koja oplemenjuje svaki obrok.
Uz sve to, netaknuta priroda, vinogradi, rijeke i šume pružaju savršenu kulisu za uživanje i opuštanje. Zato, posjet Podravini nije samo putovanje, već pravo iskustvo koje se doživljava kroz želudac, prijateljstvo i ljepotu okoliša – spoj koji ostaje u srcu i na nepcu.